Tips duurzaam leven

Duurzaam leven

Duurzaamheid en duurzaam leven zijn het motto van de dag. Iedereen wil een betere en gezondere wereld. Ja toch? En als het kan laten we ook graag onze mooie planeet goed achter voor de volgende generaties. Maar als duurzaamheid zo belangrijk is, waarom is het dan zo moeilijk om duurzamer te leven?

Neem de simpele voorbeelden als minder vlees eten of een beetje korter douchen. Het zijn de meest eenvoudige manieren om bij te dragen aan een beter milieu. Maar toch blijkt uit onderzoek, dat juist deze simpele dingen niet lukken. En Nederland vind dat “stom”. Want het is niet zo dat Nederlanders niet mee willen helpen. Maar dat douchen is echt een moment waarbij je tot rust komt. Daar wil je het liefst geen seconde van inleveren. Als het kan liever nog een minuutje erbij. En die dag per week geen vlees. In theorie zo gemakkelijk. Maar alles wat niet mag, trekt juist extra aan. En dus wordt vandaag geen vlees, verplaatst naar morgen. Je snapt het al. De geen-vlees-dag komt er niet.

Lees verder over het klimaat en ons bere interessante universum (zoals vallende sterren) >>>

Zijn er makkelijke voorbeelden die wel lukken?

Als je werkelijk duurzaam wil leven en een bijdrage wil leveren, maak je dan geen zorgen. Er zijn nog veel andere tips die helpen om bij te dragen aan een beter milieu. We zetten ze voor je op een rij:

Neem groene stroom

Het maakt niet uit dat je energie verbruikt, maar zorg ervoor dat dit hernieuwbare, groene energie is zodat je niet nog meer het klimaat vervuilt. Bij deze Groene Stroom Vergelijker vind je heel makkelijk de goedkoopste groene stroom, en dit heb je binnen een paar minuten geregeld.

Lactose vrije melk

Reis duurzaam

Ook ons reizen heeft een enorm effect op het klimaat en het milieu. Dat is eigenlijk raar, want het is heel makkelijk om groen te reizen. Bijvoorbeeld door vaker te lopen, te fietsen en met het openbaar vervoer te gaan. Laat de auto dus staan, of verkoop je auto en maak sporadisch gebruik van een huurauto. En vliegreizen zijn niet meer van deze tijd. Ga lekker op vakantie naar een adembenemende plek dichterbij huis. Er is zoveel te ontdekken dichtbij Nederland.

Zet de vaatwasser of de wasmachine op het eco programma

Nieuwe apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met een speciaal eco-programma. Een wasmachine of een vaatwasser gebruikt de meeste energie voor de verwarming van het water. Wil je zuiniger wassen, dan is wassen op een lagere temperatuur de oplossing. Maar om wel hetzelfde resultaat te behalen, zal je langer moeten wassen. Dat is de reden waarom eco-programma’s wel claimen zuiniger te zijn, maar langer duren dan een gemiddeld wasprogramma.

Plant een boom bij elke online aankoop

Ken je de plugin TreeClick al? Installeer deze dan meteen in je browser. Met deze plugin wordt er bij elke klik en online aankopen een boom gepland. Daarom ondersteun je heel makkelijk met jouw online aankopen ons milieu.

Onze tip: Installeer vandaag de gratis plugin TreeClick >>>

Duurzaamheidtips

Zet de verwarming een graadje lager

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden komt voor 75% neer op het gebruik van de verwarming. Hier is dus duidelijk een flinke besparing op te behalen. Mits je bereid bent om de verwarming een paar graden lager te zetten. Zeker in de nachten, want een koele slaapkamer schijnt sowieso beter te zijn voor je nachtrust. Maar ook op de dagen dat je niet thuis bent, is het goed om de verwarming laag te zetten. Uiteraard is het heel begrijpelijk dat je geen zin hebt in een koud huis. Kijk dus vooral voor je eigen situatie wat je kunt doen om de temperatuur laag te houden, zonder dat je het koud hebt. Dikkere kleren dragen is een logische oplossing. Maar ook de verwarming een uur voor het slapen gaan lager zetten is een idee. De verwarming in de ochtend niet aan zetten voordat je gaat werken, scheelt ook. Of overdag even lekker binnen sporten, zorgt voor een goede doorbloeding en een warm lichaam.

En op de koude dagen dat je de verwarming wel lekker aan hebt staan, kijk dan eens naar de Speed Comfort. Deze radiatorventilator verspreidt de warmte die afkomt van de radiator, sneller door de kamer. Zo hoef je minder lang de verwarming hoog te zetten om je huis op te warmen. Het besparen zit vaak in de kleine dingen.

Eet een dag geen kaas als een dag zonder vlees niet luktVega recepten

Veranderingen zijn moeilijk, voornamelijk door de sociale druk. Een gedekte tafel zonder vlees, wordt als snel gezien als armoedig. Het eten van vlees is gedurende de jaren gekoppeld aan voorspoed. Je laat zien dat je het goed hebt. Een vleesloze tafel vraagt daarom de nodige aanpassing. Begin dus klein. Stop niet radicaal met vlees eten, wanneer vlees eten belangrijk voor je is. Maar eet simpelweg 1 dag geen vlees. Er zijn heel veel lekkere vleesvervangers verkrijgbaar. Of anders eet je wat meer groente op die ene dag. Kun je vlees echt nog niet loslaten, eet dan een dagje geen kaas. Ook dat helpt je op weg naar een duurzamer bestaan. Wanneer iedereen een klein beetje meehelpt, dan doen we met zijn allen een heleboel.

Geen plastic tasjes meer aan de kassa

Het begint gelukkig steeds normaler te worden dat er geen gratis plastic tasjes meer worden meegegeven bij de boodschappen. Toch is er nog een groot deel van de mensen dat vergeet om een eigen tas mee te nemen. Dus aangekomen bij de kassa, rest er niets anders dan een plastic tasje te kopen. Wil je heel eenvoudig meehelpen met verduurzamen? Koop dan eenmalig een goede boodschappentas. Of beter nog, maak er zelf een van oude kleren, gordijnen of zelfs van een oud plastic tafellaken. Je kunt er de mooiste tassen mee maken. Maar welke oplossing je ook kiest, koop nooit meer een plastic tasje bij de kassa.

Duurzaam leven is een kwestie van gewoonte

Zo zie je maar dat het soms lastig is om duurzaam te leven. Niet omdat het niet kan, maar omdat het niet is wat je zelf wilt. Het heeft te maken met gewoontes. En gewoontegedrag is maar moeilijk te veranderen. Probeer daarom te doen wat je kunt en doe vooral wat goed voelt voor jou. Alleen zo kun je er een gewoonte van maken die je volhoudt. En weet dat elke minuut korter douchen, iedere vleesloze dag of elke graad minder warm in huis telt. Als elke inwoner op aarde een klein beetje inzet toont, dan helpen we met zijn allen mee om onze aarde duurzamer te maken! Hier vind je meer tips om duurzaam te leven.